ECTP-CEU Díjátadás Brüsszelben

Különdíjat vehetett át 2010 november 16-án Brüsszelben a Pro Urbe Kft., melyet az Európai Település- és Területi Tervezési díj pályázaton a nagykanizsai város rehabilitáció tervéért kapott, s ezzel a magyar urbanisztikai tervezés történetében az eddigi legnagyobb sikert érte el.

A Magyar Urbanisztikai Társaság, mint az ECTP-CEU (Európai Országok Urbanista Szervezeteinek Szövetsége) magyarországi tagszervezete, négy pályázatot juttatott tovább az európai versenyre, ahol a nyolcadik alkalommal kiírt verseny történetében először nyert magyar induló. A Pro Urbe Kft. által készített komplex városfejlesztési terv a megvalósulás előtt álló, de már engedélyezett tervekkel rendelkező projektek kategóriájában érdemelte ki a brüsszeli zsűri különdíját.

Az 1985-ben alapított ECTP-CEU 22 európai ország összesen 24 tagszervezetét fogja össze. A szövetség célja a tervezési gyakorlat, a tervezői képzés és a folyamatos szakmai fejlődés európai keretrendszerének megteremtése, a helyi önkormányzatokkal, nemzeti és európai kormányzatokkal folytatott folyamatos párbeszédek alapján. Az Európai Bizottság anyagi támogatásával létrehozott Európai Település- és Területi Tervezési díj 1993 óta kétévente kerül kiosztásra, és eddig olyan városok projektjei érdemelték ki, mint Santiago de Compostela óvárosa, Amsterdam IJburg, Monza, Bilbao Abandoibarra városrésze, Ljubljana vagy München.

A zsűri nagyra értékelte azt a módot, ahogy a terv átformálta és megerősítette a városközpont közösségi területeinek vonzerejét a közlekedési hálózat átértékelésével, mely jó kiindulás és alkalom a közbeavatkozásra. A projekt fő célja a fontos közösségi terek és funkciók egységes, integrált elhelyezése a városközpontban. A terv új összefüggéseket, kapcsolatokat keres a közösségi terek sorozata, azok rendeltetése, az épületek és szolgáltatások között. A terv erőteljes hangsúlyt helyez a közlekedés managementre és a térépítészetre.

A zsűri külön említésre méltónak találta, hogy a terv jelentős figyelmet fordított a részletekre a kiváló végeredmény érdekében. Az eredmény várhatóan az, hogy a belső forgalom kisebb, csillapítottabb, az átmenő forgalom szintén kisebb lesz, több helyet adva a kerékpárosoknak és gyalogosoknak.
A zsűri véleménye szerint sikerült a tervben az infrastrukturális beavatkozásokat és a városközpont fejlesztésének világos stratégiáját jól összeilleszteni. A belváros központja ezáltal jobban megközelíthetővé válik a nagyközönség számára és emelkedik esztétikai színvonala valamint a környezet minősége.