Mosonmagyaróvár városközpont

Visszahozható-e a belvárosi utcák, terek egykori hangulata?

A városok utcái, terei a társadalmi érintkezésnek sokszor a legfontosabb helyszínei. Ezt a funkciót szorította háttérbe a motorizált forgalom megjelenése. Minél nagyobb a gépjármű forgalom dominanciája, annál erősebb az igény az egykori hangulat és életminőség visszaállítására. A megoldás a különböző forgalmi (gyalogos, kerékpáros, közúti, zöldterületi, parkolási stb.) igények összehangolása, mely általában a közúti forgalom csillapításával jár. A jelenleg folyó Regionális Operatív Programok a belvárosi területek rekonstrukciójának támogatásával is ezt a célt szolgálják.

A belvárosi forgalomcsillapítás első hazai megvalósult példája a Magyar utca átépítése. A nyugati határ közelében fekvő város más fejlődési pályán volt már a 80-as évek elején, mint keletebbre fekvő városaink. Az egykori óvári főutca - melynek rangját országos értékű műemlék házsorok adják - feladatának nem tudott megfelelni az átvezető 15. sz. főút egyre növekvő forgalma miatt.

A helyzet megoldásához meg kellett változtatni a térség forgalmi rendjét. A Fő utca és a Lajta közti területről az átmenő forgalom kizárásra került, a Magyar utcából sétáló, bevásárló utca lett. A díszburkolat kialakítása a funkciónak megfelelő burkolatelemek kiválasztásával egyértelműen mutatja a gyalogosforgalom, a pihenőterületek, illetve a kerékpárút helyét.

A rekonstrukció során törekedtünk a hagyományos kőburkolat alkalmazására. (A képgalériában megtekinthetőek a kőburkolatok tradicionális fektetési eljárásai.) A megvalósulás óta eltelt közel két évtized tapasztalatai, és a Magyar utca kereskedelmi forgalmának növekedése minden előzetes várakozást felülmúltak. A városközpont utcái  és terei újból a mindennapi élet színterévé váltak.