Nagykanizsa, városi terek láncolata

Nagykanizsa városközpontján egykor három országos főútvonal, a 7-es, a 61-es és a 74-es főút haladt át. Ennek megfelelően alakult a megyei jogú település legvárosiasabb térsége, a Fő út és az ahhoz csatlakozó terek mentén. Annak ellenére, hogy az országos főutak már hosszú évek óta kikerültek a belvárosból, az egykori "átkelési szakaszok" változatlan kiépítettséggel ott maradtak. Ezért vált szükségessé a belváros közterületeinek megújítása. A rekonstrukció során a víznek és a fénynek fontos szerep jut, utalva a környék természetrajzi adottságaira és a város lakóinak sokáig munkát adó iparágra. A Fő úthoz csatlakozó Erzsébet tér a helyi közigazgatás és a városi élet központja. Itt van  a Polgármesteri Hivatal, a Városi Bíróság és a legfontosabb közösségi összejövetelek is itt zajlanak.

A téren az egymást keresztező Fő út és az egykori, Zalaegerszegre vezető országút burkolatának a járdák, sétányok javára való leszűkítésével, valamint az egykori "felvonulási tér" funkciójának gazdagításával, zöldterületté alakításával sokféle közösségi együttlétre alkalmas tér keletkezik. A munka első ütemeként a Centrál szálló előtti kiemelt jobbra forduló sáv átépítésével kellemes kiülő terasz, sétány létesült, amelynek szerves folytatása a tér többi részének átépítése. A képeken a Centrál szálló előterének az átépítés előtti és utáni állapota látható.

Az Erzsébet teret megosztó Rozgonyi utca és Vásár utca közötti átkötés megszüntetésével az egész tér pihenő szerepe, esztétikai színvonala (szobrok, térzene, pavilon, szökőkutak létesítésével) jelentősen emelkedik. Az útlezárás és az alkalmasan megválasztott forgalmi rend jelentősen hozzájárul a térnek és környékének forgalomcsillapításához. A városközpont teljes rekonstrukciója a Fő út mentén a Deák Ferenc tér, Széchenyi tér, Eötvös tér megújulásával és a felesleges forgalmi kapcsolatok megszüntetésével folytatódik egészen a Huszti térig.

A tervezés során példa értékű szakmai együttműködés alakult ki a mérnöki, kertészeti és városépítészeti szakterületek között. A tervezés, engedélyezés és építés folyamata 2005 óta zajlik. A megvalósítás döntő hányada még hátravan. Az összetett tervezési feladatban végzett értékes társtervezői munkájáért köszönet illeti Karádi Gábort, a Land-A Kft. vezető tervezőjét, és munkatársait. Az alábbi videó Molnár Balázs és az Inex CAD Stúdió Kft. kiemelkedő színvonalú munkája. 

A galériában szereplő fotókért köszönet Mánfai László fotósnak és Szálka Miklós tervezőnek.